Varför massage?

Den frågan får jag ofta och det kan man ju undra över. Har man själv varit på massage för diverse krämpor har man en rätt bra bild av hur gott det gör för kroppen annars ska jag försöka mig på några motiveringar här..

Det vanligaste folk ringer mig om är hästar som står under rehabilitering efter skada. När dom får en skada lägger dom över vikt för att minska smärta och med tanke på vilken vikt dom har förstår ni säkert att det inte tar lång stund innan dom får belastningsproblem. Går det riktigt långt kan hästen till slut ha tillbaka hälta på första benet trots att det är friskförklarat, då har hältan kanske vandrat runt på alla fyra! Fast då har det pågått under lång tid.

Vad jag gör i detta läget är att ta bort spänningarna som blivit vid överbelastningen, har det gått långt så hästen är superspänd vill jag inte släppa allt på en gång för i dessa fall behöver hästen ofta vissa spänningar för att orka stå upp. Massagen får igång blodcirkulationen vilket är a och o för att hästen ska funka, nytt syre till musklerna och slaggprodukter ut. Hemläxan kunden får hjälper hästen att hålla igång cirkulationen vilket gör att den blir bra fortare!

All smärta sätter sig i musklerna. Ni har säkert själva märkt att om ni slår er ordentligt, låt säga slår tån i tröskeln, så spänner ni direkt hela benets muskler. Eftersom det gör så fördömt ont att slå i just tån så går ni och spänner er en bra stund innan ni slutligen slappnar av igen. Någon dag senare klantar ni er igen och gör exakt samma sak, fast nu tar det längre tid för musklerna att slappna av. I detta läget stoppar man cirkulationen i musklerna och för varje gång blir det lite värre. Med andra ord är det bättre att börja jobba på att lösa upp spänningar förr hellre än senare, ju längre väntan, desto mer problem.

Hästar med rörelsestörningar, dvs hästar som klarar veterinärbesiktning men inte går rent, har oftast muskelproblem, problem med skulderblad som hamnat snett eller höfter som krånglar. Även här kan jag hjälpa till och få ordning på rörelsemekaniken.

Och så har vi den stadiga lilla kundkretsen som fattat att regelbunden massage ger smidigare och bättre presterande hästar, dom kunderna älskar jag! Vissa har fått ner veterinärkostnaderna sedan hästarna började få massage med några veckors mellanrum och andra har märkt att hästarna gör bättre ifrån sig på tävling, det är riktigt roligt!

Saken är den att när jag masserar en häst regelbundet lär jag inte bara känna dess kropp väldigt väl och känner direkt om något är fel även om det är en liten sak som ett litet ödem någonstans, utan jag lär även känna dess personlighet och kan se på dom om dom är lite “nere” när jag kommer. Dom flesta hästägare har bra koll på sina hästar men när jag ser en häst som är lite hängig (i mina ögon) kan jag ställa extra frågor om hästen just den gången och få reda på att den kanske haft lite svårt att ställa åt ena hållet dom senaste dagarna. Då vet jag vad jag ska titta extra på under behandlingen.

Jag har knådat rätt många hästar som passerat 20-års-strecket och dom är tacksamma kunder! Dom är oftast lite stelare, med ålderns rätt, och rör sig kanske lite knackigt men dom mår så otroligt bra efter behandling och dom blir så glada när jag kommer, dom har helt fattat grejen med massage!

Oj vad långt inlägg det blev idag, bäst jag lämnar innan ni somnar av tristess! ;) Ha en fortsatt go dag!

Dela med dig!