Krämpor och problem..

Någon frågade mig för ett tag sedan om inte min häst har några problem med tanke på att jag alltid pratar om att alla hästar har något problem. Naturligtvis har hon det och jag tänker berätta lite om Amitzas svagheter här och nu.

Först och främst så kan jag säga att innan hon stod på boxvila och gick i sjukhage i somras så märktes nästan inte hennes bekymmer alls, hon var lite spänd ibland men det släppte direkt vid massage. Detta har gjort att jag nu är ännu mer övertygad om att boxvila och stillastående inte är något bra. Naturligtvis måste man ta till det ibland (och i somras hade vi inget att välja på) men jag skulle bara ta till det som sista utväg. Saken är nämligen den att när hästen tvingas stå still så visar sig gamla skador omedelbums och uppenbarligen är dom svåra att få bukt på då dom väl blommat upp.

Amitza är en så kallad boghäst. Hon blir trång i bogen och bogbladet smyger gärna iväg åt ena hållet vilket gör att hon snedbelastar sig. Eftersom jag har koll på detta och lärde mig en riktigt bra metod som kallas strain i september så kan jag stoppa det innan det blir så mycket mer än spänningar i bogområdet.

Hon har även ett dåligt bakben. Detta härrör sig från en olycka för några år sedan då vi gick omkull och jag fick henne över mig. Hon trampade ner i en djurhåla, gammal rotvälta eller något liknande och bara försvann under mig. Tack & lov hade hon fast mark under frambenen och kunde dra sig upp, hade hon gått ner sig med frambenen hade jag nog inte suttit här och skrivit idag..

På den tiden hade jag inte så bra koll (det var innan jag utbildade mig till massör) men även jag kände att hon var superspänd dagen efter och jag försökte knåda lite men både hon och jag hade väldigt ont så det blev ingen ordning på det där. Följden är att hon lätt blir spänd i det benet.

Detta är Amitzas akilleshälar. Emellanåt får hon andra muskelskador vid bus i hagen eller då hon får en hov av en liten busig welsh cob-tjej någonstans på kroppen men överlag är hon ändå rätt ok. När något har hänt henne vet jag det direkt. Hon visar inte smärta tydligt, hon är svår att läsa, men jag som känner henne så väl ser att hon håller huvudet lite lågt, är långsam när vi ska in i stallet eller ser lite “blek” ut. Svårt att förklara men har man haft någon i sitt liv i 10,5 år så bara VET man när något är på tok. Om ni är duktiga på att läsa era hästar kan ni också stoppa skador i ett tidigt skede, det är guld värt!

På tal om något helt annat så märks det att tävlingssäsongen snart är igång, hästägarna hör av sig och vill ha sina stjärnor kollade innan det är dags för start vilket är kul! Jag har även haft några avbytaruppdrag och har fler inplanerade under mars och april vilket är jätteroligt!

Nu ska jag ge mig ut i solen och värmen med min lilla  häst, hoppas ni får en underbar dag!

Dela med dig!