Förebyggande underhåll!

Jag har för mig att detta har varit uppe innan men det tål att höras, eller snarare läsas, igen! 

Dom av mina fyrbenta kunder som är absolut finast i kroppen är dom som förutom varierad träning även regelbundet får massage trots att dom mår hur bra som helst, deras matte/husse har tänkt ett steg längre och ligger lite före hela tiden. På dessa hästar upptäcks även problem i ett väldigt tidigt skede och oftast blir problemen inga stora problem, just för att dom upptäcks i tid! En annan positiv sak är att matte/husse lär sig se hästarna på ett helt annat sätt och känner direkt när något är fel för när hästen är i bra skick märks det väldigt tydligt när något är fel.

Det massagen gör är att den håller muskelstatusen fin, ökar blodcirkulationen och hjälper kroppen få igång lymfsystemet vilket har till uppgift att göra sig av med slaggprodukter, alla riktigt bra grejer! Det är faktiskt så att regelbunden massage kan öka prestationen med hela 20% vilket är rätt mycket.

Det är många hästar som kanske inte har den ultimata fysiska konstruktionen för sin gren men som kan prestera och placera sig med rätt underhåll och träning och det är riktigt häftigt när man ser att stamkunder vunnit eller placerat sig med en häst som kanske egentligen inte borde vara i toppen! Men jag får tillägga att dom hästägarna/tränarna är dom som gör sin hemläxa och knådar lite på hästarna där jag bett dom göra det och som försöker träna upp exvis bukmuskulatur när jag föreslagit det. Teamwork kallas det visst! :)

En annan sak jag tycker vi alla borde bli bättre på är att prova på varandras discipliner, det finns så otroligt mycket att ta del av från western, trav, fälttävlan och distans för att nämna ett fåtal. Jag som är runt och får se många olika tankesätt kring hästhållning och träning ser många fördelar med detta, vi har så mycket att lära av varandra bara vi vågar korsa gränsen! Så våga, ge er ut där, jag lovar att det är värt det! Och vill ni ha tips på bra tränare har jag några i jackärmen!

Ha det gott tills vi hörs igen!

Dela med dig!